Multe săpunuri din magazine au ingrediente chimice similare cu igredientele detergenţilor, care au substanţe nocive cu rolul de a cutăţa mai bine şi de a face multă spumă. Aceste substanţe dăunează sănătăţii, producând iritaţii severe la nivelul pielii.
Săpunul de casă preperat după reţetele tradiţionale ale bătrânilor, reprezintă varianta naturală cea mai bună deoarece se folosesc uleiuri esenţiale naturale ce au culori şi mirosuri specifice de plante.
Efecte benefice ale săpunului hande made
Multe studii şi multe persoane au confirmat că folosind săpunul de casă făcut din ingrediente naturale, au scăpat de boli ale pielii precum psorioazis, iritaţii, eczeme, alergii şi multe alte boli. Aceste săpunuri de casă previn senzaţia de uscăciune şi de boli şi iritaţii ale pielii.
Prin ce metodă sunt produse săpunurile hande made
Săpunurile naturale sunt produse prin multe metode, însă cea mai eficientă este metoda la rece, deoarece sunt produse numai din uleiuri vegetale preţioase şi aici amintim uleiul de cocos, uleiul de argan, uleiul de măsline, ulei de sâmburi de struguri, ulei de ricin, ulei de migdale etc. şi adaosuri de cacao, cafea, argilă, alge, sare marină, pulpă de fructe etc.
Iată 5 metode de a face săpunuri hande made
1. Săpun cu ulei de măsline, ulei de palmie şi ulei de cocos
Acest săpun natural cu ulei de măsline este cel mai cunoscut şi cel mai folosit şi se obţine dintr-un amestec de 1,2 l ulei de măsline, 150 ml ulei de palmier, 150 ml ulei de nucă de cocos, 100 g tărâţe,500 ml apă, 200 ml leşie iar pentru parfumare se adaugă între 45ml şi 65 ml ulei esenţial în funcţie de preferinţe. Soda caustică este ingredientul nelipsit la fabricarea săpunului. Nu există medotă de fabricare fără această substanţă.
Metoda de preparare
După ce ai dizolvat soda caustică în apă însălzeşte uleiul şi măsoară temperatura. Soda caustică şi uleiul trebuie să aibă aceeaşi temperatură. Această sodă se adaugă peste ulei. Se amestecă compoziţia până se îngroaşă. Apoi se adaugă uleiurile esenţiale, plantele, tărâţele, florile, coji sau pulpă de fructe şi se amestecă compoziţia. Această compoziţie se pune în forme tapetate cu hârtie cerată şi se lasă între 18 - 48 ore până devine casant. Se taie in forma dorită şi se lasă la uscat timp de 3 - 4 săptămâni.
2. Săpun natural cu ulei de lavandă şi tărâţe
200 gr. sodă caustică, 1 litri de ulei de măsline, 700 ml ulei de cocos, 500 ml ceai de pelin, 5 liguri de ulei de cânepă, 20 ml ulei esenţial de lavandă, 3 liguri de tărâţe. Se amestecă ingredientele la fel ca în reţeta de mai sus. Procedeul de preparare este acelaşi.
3. Săpun natural cu ulei de mentă şi cafea
200 gr sodă caustică, 150 ml apă distilată, 500 ml ulei de palmier, 400 ml ulei de măsline, 200 ml ulei de cocos, 50 gr unt de shea, 3 linguriţe de zahăr, 3 linguriţe de sare, 3 liguri boabe de cafea, 250 gr cafea măcinată, 6 linguriţe de ulei esenţial de mentă. Toate ingredientele se amestă după metoda descrisă mai sus.
4. Săpun natural cu ulei de trandafir şi cacao
250 ml ulei de cocos, 120 gr. unt de cacao, 350 ml ulei de măsline, 120 ml ulei de palmier, 190 gr. sodă caustică, 450 ml ceai din cel preferat de tine, 60 ml ulei esenţial de trandafiri, 3 liguriţe de cacao. Metoda de preparare este identică cu cele descrise mai sus.
5. Săpun natural cu ulei de argan pentru combaterea stresului
450 ml ulei de argan, 100 gr. ulei de palmier, 100 gr. ulei de cocos, 350 gr. ulei de măsline, 150 gr. unt de shea, 350 gr. apă distilată, 135 gr. sodă caustică, 30 gr ulei esenţial de lămâie, ulei esenţial de grapefruit, ulei esenţial de bergamotă. Se amestecă toate ingredientele şi se prepară după metoda mai sus descrisă.
Toate săpunurile naturale sunt îmbogăţite cu uleiuri pentru hidratarea pielii, sunt parfumate cu uleiuri esenţiale naturale şi au efect antioxidant, refac structura pielii, vindecă cicatricile mai vechi, vindecă eczemele, previn îmbătrânirea, lasă pielea curată şi catifelată.
În cazul în care timpul nu îți permite poți alege un săpun natural de la Biospot.ro urmand link-ul urmator: